Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ΟΡΦΕΑΣ ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ Α.Π.Σ.

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
'ΟΡΦΕΑΣ' ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

Διεύθυνση: Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57500,
Τηλ.: 23920-63324
Ο Αθλητικός - Πολιτιστικός Σύλλογος'ΟΡΦΕΑΣ' Πλαγιαρίου ιδρύθηκε το 1988.
Σήμερα στεγάζεται σε διώροφο κτίριο που του παραχωρήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλαγιαρίου.
Το κτίριο αυτό στις μέρες μας, μετά από πολλή προσωπική εργασία των μελών του Συλλόγου, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το κλειστό γυμναστήριοτου ΟΡΦΕΑ Πλαγιαρίου (και αίθουσα χορού), που είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει ξύλινο πάτωμα (παρκέ).
Επίσης, στο ισόγειο του κτιρίου, στο πρώην γραφείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλαγιαρίου, στεγάζεται σήμερα ένα μικρό ‘Λαογραφικό Μουσείο - Έκθεση’ του Ορφέα Πλαγιαρίου, η οποία δέχεται πολλές επισκέψεις από τους κατοίκους αλλά και ξένους επισκέπτες και τα σχολεία της περιοχής.
Στον όροφο είναι διαμορφωμένη μια μεγάλη αίθουσα 'πολλαπλών χρήσεων', με θεατρική σκηνή, μια αίθουσα διδασκαλίας (εικαστικών), τα γραφεία του Συλλόγου, δανειστική βιβλιοθήκη και κυλικείο.
Για την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου κατά το παρελθόν λειτούργησαν ταυτόχρονα μέχρι και 26 τμήματα, σε δύο κατευθύνσεις του Πολιτισμού και του Αθλητισμού: Τα 10 από αυτά τα τμήματα ήταν Πολιτιστικά και τα 16 Αθλητικά.
Επιπρόσθετα, κατά το παρελθόν ο σύλλογος διέθετε Τράπεζα Αίματος, Θεατρική Ομάδα (παιδιών και ενηλίκων), Χορωδία (παιδιών και ενηλίκων), τμήματα Σκάκι, τμήματα Παραδοσιακών Χορών (παιδιών, εφήβων και γυναικών), τμήματα Ζωγραφικής (παιδιών και ενηλίκων), τμήματα Κοπτικής – Ραπτικής, καθώς και Λαϊκή Ορχήστρα.
Επίσης, διέθετε τμήματα Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, τμήματα Κλασσικού Μπαλέτου, τμήματα Μπάσκετ, Βόλεϊ, τμήματα Γυμναστικής (ενηλίκων και παιδιών).
Η Θεατρική Ομάδα του Ορφέα Πλαγιαρίου έχει ανεβάσει αρκετά έργα και έχει δώσει πολλές παραστάσεις. Η Χορωδία επίσης έχει δώσει πολλές παραστάσεις και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια.Τέλος, κατά το παρελθόν, η ορχήστρα αποτελούνταν από τέσσερα άτομα και στο ρεπερτόριό της περιλάμβανε δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.
Τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών διαθέτουν παραδοσιακές φορεσιές και τα τμήματα Ζωγραφικής, τα οποία λειτουργούν από το 1997, έχουν πραγματοποιήσει πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Από τα αθλητικά τμήματα, οι ομάδες του Μπάσκετ, του Βόλεϊ και του σκάκι, είναι μέλη των αντίστοιχων ομοσπονδιών και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Τα τμήματα του Μπαλέτου, της Ενόργανης και της Ρυθμικής, είναι επίσης μέλη των αντίστοιχων ομοσπονδιών.
Τέλος, στα τμήματα Γυμναστικής του Ορφέα Πλαγιαρίου, συμπεριλαμβάνονταν και τμήματα Προγραμμάτων ‘Μαζικού Αθλητισμού’ του Δήμου Μίκρας.
Σε όλα τα τμήματα του Συλλόγου, απασχολούνται πτυχιούχοι Γυμναστές με τις αντίστοιχες ειδικότητες.
Ο ΟΡΦΕΑΣ Πλαγιαρίου διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων:
·                     Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ (σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο), κάθε Οκτώβριο με διάρκειας μίας εβδομάδας.
·                     Το Φεστιβάλ Μουσικής, Χορού και Αθλητισμού κάθε Ιούνιο, στο πάρκο του Πλαγιαρίου, που αποτελούσε και την ετήσια τελετή λήξης των τμημάτων του.
·                     Γιορτινό Αποκριάτικο γλέντι με τον ετήσιο χορό του Συλλόγου, το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς.