Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
'ΟΡΦΕΑΣ' ΠΛΑΓΙΑΡΙΟΥ

Διεύθυνση: Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, Τ.Κ. 57500,
Τηλ.: 23920-63324

Ο Αθλητικός- Πολιτιστικός Σύλλογος 'ΟΡΦΕΑΣ' Πλαγιαρίου ιδρύθηκε το 1988.

Ο Σύλλογος στεγάζεται στο Πλαγιάρι (Δ. Θέρμης, Δ.Ε. Μίκρας), σε ένα διώροφο κτίριο, το οποίο παραχωρήθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πλαγιαρίου, για τις ανάγκες του Συλλόγου. Το κτίριο αυτό, μετά από πολλή προσωπική εργασία των μελών του Συλλόγου, έχει διαμορφωθεί κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις δραστηριότητες του Συλλόγου.

Στο ισόγειο του κτιρίου στεγάζεται το κλειστό γυμναστήριοτου ΟΡΦΕΑ Πλαγιαρίου, που χρησιμοποιείται και ως και αίθουσα διδασκαλίας χορού, είναι πλήρως εξοπλισμένο και διαθέτει ξύλινο πάτωμα (παρκέ).
Επίσης, στο ισόγειο του κτιρίου, στεγάζεται το ‘Λαογραφικό Μουσείο' (Λαογραφική Έκθεση) του Ορφέα Πλαγιαρίου, το οποίο δέχεται πολλές επισκέψεις από σχολεία της περιοχής.
Στον όροφο είναι διαμορφωμένη μια μεγάλη αίθουσα 'Πολλαπλών Χρήσεων', με θεατρική σκηνή,μια αίθουσα διδασκαλίας εικαστικών, το γραφείο του Συλλόγου και δανειστική βιβλιοθήκη.

Κατά το παρελθόν λειτούργησαν από τον Σύλλογο μέχρι και 26 τμήματα ταυτόχρονα, σε δύο κατευθύνσεις, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού: Τα 10από αυτά τα τμήματα ήταν Πολιτιστικά και τα 16 Αθλητικά. Επιπρόσθετα,ο Σύλλογος διέθετε Τράπεζα Αίματος, Θεατρική Ομάδα (παιδιών και ενηλίκων), Χορωδία (παιδιών και ενηλίκων), τμήματα Σκάκι, τμήματα Παραδοσιακών Χορών (παιδιών, εφήβων και γυναικών), τμήματα Ζωγραφικής (παιδιών και ενηλίκων), τμήματα Κοπτικής – Ραπτικής, καθώς και Λαϊκή Ορχήστρα.
Επίσης,ο Σύλλογος διέθετε τμήματα Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, τμήματα Κλασσικού Μπαλέτου,τμήματα Μπάσκετ, Βόλεϊ, τμήματα Γυμναστικής (ενηλίκων και παιδιών).
Η Θεατρική Ομάδα του Ορφέα Πλαγιαρίου έχει ανεβάσει αρκετά έργα και έχει δώσει πολλές παραστάσεις. Η Χορωδία επίσης έχει δώσει πολλές παραστάσεις και το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει παραδοσιακά και σύγχρονα τραγούδια.Τέλος, η ορχήστρα του Ορφέα αποτελούνταν από τέσσερα άτομα και στο ρεπερτόριό της περιλάμβανε δημοτικά και λαϊκά τραγούδια.
Τα τμήματα Παραδοσιακών Χορών διαθέτουν παραδοσιακές φορεσιές και τα τμήματα Ζωγραφικής, τα οποία λειτουργούν από το 1997, έχουν πραγματοποιήσει πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Από τα αθλητικά τμήματα, οι ομάδες του Μπάσκετ, του Βόλεϊ και του Σκάκι, είναι μέλη των αντίστοιχων ομοσπονδιών και συμμετέχουν στα πρωταθλήματα. Τα τμήματα του Μπαλέτου, της Ενόργανης και της Ρυθμικής, είναι επίσης μέλη των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.
Τέλος, στα τμήματα Γυμναστικής του Ορφέα Πλαγιαρίου, συμπεριλαμβάνονταν και τμήματα Προγραμμάτων ‘Μαζικού Αθλητισμού’ του Δήμου Μίκρας.

Σε όλα τα τμήματα του Συλλόγου, συμμετέχουν πτυχιούχοι Γυμναστές με τις αντίστοιχες ειδικότητες.

Ο ΟΡΦΕΑΣ Πλαγιαρίου διοργανώνει κάθε χρόνο πλήθος εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων:

· Τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ (σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο), κάθε Οκτώβριο διάρκειας μίας εβδομάδας.

· Το Φεστιβάλ Μουσικής, Χορού και Αθλητισμού κάθε Ιούνιο, στο πάρκο του Πλαγιαρίου, που αποτελούσε και την ετήσια τελετή λήξης των τμημάτων του.

· Γιορτινό Αποκριάτικο γλέντι με τον ετήσιο χορό του Συλλόγου, το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς.